اکبر منصورفلاح درباره طرح اولیه "توهم" به خبرنگار مهر گفت: طرح اولیه را نیروی انتظامی پیشنهاد داد که دو صفحهای و خام بود و تنها وجه اشتراک آن با فیلمنامه نهایی در موضوع فرار بود. در طرح اولیه با دو دوست رو به رو بودیم که از پلیس فرار میکنند و این خط را حفظ و روی فیلمنامه کار کردم.
وی ادامه داد: نیروی انتظامی در نظر داشت قصه فیلم در یک محله اتفاق بیفتد و از طریق داستانی که برای اهالی این محله اتفاق میافتد آموزشهایی به مخاطبان داده شود. مخاطب باید بیاموزد برای هر اختلاف ساده نباید وقت پلیس را بگیرد. متاسفانه گاهی مراجعههای غیر ضروری باعث میشود نیروی انتظامی برای پرداختن به کارهای ضروری و بزرگتر با مشکل مواجه شود.
این کارگردان با اشاره به موقعیتهای طنزی که در فیلمنامه وجود دارد افزود: من دنبال فضای کمیک در فیلم نبودم. طنز موقعیت مد نظرم بود. میخواستم با فضایی جدی رو به رو باشیم، اما این فضا تلخ و عبوس نباشد. با شخصیتهایی شیرین مواجه باشیم که بیننده هم آنها را دوست بدارد و در طول قصه همراهیشان کند.
منصورفلاح گفت: فیلمهایی مثل "توهم" و مشابه آن که کارکرد آموزشی و اطلاعرسانی دارند، نباید شعاری باشند. مخاطب اگر با شعار در این آثار رو به رو شود، با آنها ارتباط برقرار نمیکند. من در "توهم" سعی کردم از شعار و تبلیغ مستقیم بپرهیزم. خوشبختانه دوستان نیروی انتظامی هم این باور را داشتند که نباید به شکل مستقیم درباره فعالیت پلیس صحبت کنند.
کارگردان "توهم" درباره انتخاب بازیگران گفت: پیش از قطعی شدن حضور مهران غفوریان و اشکان اشتیاق به زوجهای دیگری فکر کرده بودم. با قطعی شدن این دو نفر برای بازی در نقش ساسان و سعید و انتخاب بازیگرهای دیگر فیلمنامه را بازنویسی کردم تا با تواناییهای بازیگران هماهنگ باشد.
وی افزود: پیش از شروع تصویربرداری با بازیگرها درباره نقشها صحبت کرده، به دیدگاه مشابه رسیده و در تصویربرداری به فیلمنامه وفادار بودیم. غفوریان در فیلم از نقشهای کمدی خود فاصله گرفته و تحول ساسان را به خوبی شان داده است. علی طالبلو هم نقشی کاملا متفاوت را در "توهم" بازی کرد. گرچه در یک یا دو صحنه راکورد خود را فراموش کرد.
این فیلمساز درباره ماجرای عاشقانه نگار (سودابه بیضایی) و ساسان گفت: عشق طبقه اجتماعی نمیشناسد. به نظر من این علاقه صادقانه و واقعی است. از طرفی پدر ساسان با پدر نگار دوست و همکار بوده و این دو خانواده هم را میشناختهاند. طبیعی است که ازدواجی هم بین دو خانواده به وجود بیاید.
منصورفلاح درباره نگاه متفاوت فیلم تلویزیونی "توهم" به نقش اجتماعی پلیس گفت: فیلم در فضای غیرشعاری از حضور پلیس در کنار ما میگوید. این حضور گرچه در ظاهر پررنگ نیست، اما از حاکمیت قدرتمندانه پلیس در جامعه خبر میدهد. وی در پایان ساخت این فیلم را تجربهای مثبت ارزیابی کرد و "توهم" را نمونهای قابل قبول از فیلم پلیسی دانست.
نظر شما